• img

    Wypalanie traw – tylko straty, żadnych zysków

    Od lat specjaliści apelują: nie wypalajmy traw ani resztek pożniwnych. I od lat łąki zamieniają się w wielkie czarne pogorzeliska. Bo w powszechnym przekonaniu nowa trawa „lepiej rośnie”, a wypalona trawa i słoma jest doskonałym nawozem. Mało tego – ogień niczym herbicyd zwalczy chwasty. To jest jednak mit, wypalanie sieje tylko zniszczenie. Spróbujmy więc zebrać argumenty, dlaczego jest tak szkodliwe tak dla przyrody, jak i dla ludzi.

    CZYTAJ DALEJ
  • img

    Gleba – fabryka życia

    Gleba, jej jakość i zdrowie oraz żyzność rozstrzyga o kondycji ogromnego świata roślin. Rolnik, uprawiając glebę musi zapewnić jej optymalną jakość, która zależy od relacji pomiędzy znajdującymi się w niej częściami stałymi, a rozwijającymi się dzięki nim mikroflorze i mezofaunie.

    CZYTAJ DALEJ
  • img

    Dylematy rolnika – dlaczego chronić zapylacze

    Wiele jest gatunków zapylaczy, ale powszechnie są one kojarzone z pszczołą miodną, która hodowana i utrzymywana w pasiekach dostarcza miodu, a także innych produktów. W rolnictwie i ogrodnictwie znacznie ważniejsza jest rola pszczół jako zapylaczy.

    CZYTAJ DALEJ

Rekomendujemy

Baza Wiedzy