Mleczaj rudy jest to gatunek grzybów należący do rodziny gołąbkowatych. Nazywany jest też jako: mleczaj czerwonobrunatny, dziki rydz, gorzki rydzek, ostry podrydzyk, podrydzyk ostry, psi grzyb, psi rydz, psiarka, rydz dziki czy rydz ostry. Mleczaj rudy jest grzybem niejadalnym ze względu na ostry smak. W Polsce jest pospolity, rośnie w dużych skupiskach. Występuje od czerwca do października. Rośnie w lasach mieszanych i iglastych, głównie pod sosnami i świerkami. Znaleźć go można również przy bagnach i torfowiskach. Grzyb ten lubi kwaśne gleby. Występuje na półkuli północnej w umiarkowanym klimacie. Kapelusz mleczaja ma barwę równomiernie jasno lub czerwonobrązową, czasami jest purpurowo-czerwono-brązowy. Skóra na kapeluszu jest gładka i sucha.
Zaloguj się aby komentować
Skomentuj jako pierwszy